Ingrédients
Crème citron
300g jus de citron
2 oeufs
200g sucre
300g beurre
Mélanger les oeufs et le sucre. Ajouter le jus de citron. Cuire jusqu'à ce que le mélange épaississe. Laisser le mélange refroidir. Filmer. À température ambiante, ajouter le beurre coupé en dés et mixer. Filmer. Réserver au frais 12h minimum.
Pâte sablée
280g farine T45
90g sucre glace
50g poudre d'amandes
1 cac sel
150g beurre
1 oeuf
Mélanger tous les ingrédients. Bouler, filmer et réserver au frais. Préchauffer le four en chaleur traditionnelle à 150°c. Foncer un cercle à tarte de 26cm beurré. Enfourner 10 minutes. Retirer ensuite le cercle et cuire de nouveau jusqu'à la coloration souhaitée. Laisser refroidir et garnir de crème au citron.
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Ingredients
Lemon cream
300g / 10.6 oz lemon juice
2 eggs
200g / 7oz caster sugar
300g / 10.6oz unsalted butter
Mix the eggs with the sugar. Add the lemon juice. Stir well then heat up until the mixture begins to harden. Set aside under cling film. At room temperature, add the diced butter then mix until completely combined. Put in the fridge for at least 12 hours.
Shortcrust pastry
280g / 9.9oz all-purpose flour
90g / 3.2oz powdered sugar
1 tsp salt
50g / 1.8oz almond powder
150g / 5.3oz unsalted butter
1 egg
Combine all the ingredients. Form a ball then wrap in cling film and put in the fridge. Preheat the oven to 150°c / 300°F / Gas 3. Line a 26cm/10in ring mould gently greased. Bake for 10 minutes then set aside to cool. Remove the mould then put back in the oven. Bake for another 15 minutes or until golden brown. Leave to cool then fill with lemon cream.
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